Steunzolen - van Keeken schoenen
Dezelfde werkdag met de fiets in Alphen bezorgd!
Contact via WhatsApp
Meest complete schoenenwinkel in de regio!
Meer dan 100 jaar ervaring in schoenen

Steunzolen

Steunzolen

Steunzolen zijn binnenzolen die op maat gemaakt zijn om individuele klachten te kunnen verhelpen of te verminderen. Zo kan een steunzool er voor zorgen dat bepaalde drukplekken onder de voet verminderd worden en kunnen de voeten bij overbelastingsklachten ontlast en ondersteund worden door steunzolen. Deze klachten zijn zeer persoonsafhankelijk. Daarom is er altijd onderzoek nodig door de podoloog om te kunnen bepalen hoe de steunzolen opgebouwd dienen te worden.

 

Het passen van steunzolen in schoenen

Om ervoor te zorgen dat schoenen niet te strak gaan zitten als de steunzolen in de schoen geplaatst worden, is het noodzakelijk om de originele binnenzool uit de schoen te verwijderen. Bij veel schoenen gaat dit gemakkelijk omdat de binnenzool los in de schoen zit. De podoloog kan bekijken hoe dik deze losse binnenzolen zijn en voor zover mogelijk de dikte van de steunzolen hierop aanpassen. Bij het ophalen van de steunzolen zal de podoloog ook de breedte en lengte van de zool aanpassen aan de verschillende schoenen.

Wanneer de binnenzool van de schoen niet verwijderd kan worden, is de kans klein dat de schoen met steunzool nog voldoende ruimte biedt voor de voet. Hierdoor kunnen juist voetklachten ontstaan. Het is daarom belangrijk dat er bij het kopen van nieuwe schoenen rekening gehouden wordt met de steunzolen.

 

Goede eigenschappen van de schoen:

Om een steunzool goed tot z’n recht te laten komen is het belangrijk dat de steunzolen in de juiste schoenen worden gedragen.

 

Stevig contrefort:

Een contrefort is een versteviging in de achterkant van de schoen wat de achtervoet ondersteund. Vaak is het namelijk zo dat de scheefstand van de voet, dit kan zowel een kanteling naar buiten als naar binnen zijn, al bij het hielbeen begint. Het contrefort van een schoen geeft dan al een goede ondersteuning wat versterkt kan worden door de steunzool.

 

Buigpunt op de juist plek:

De loopzool die onder de schoen zit moet stabiliteit aan de voet bieden. Een zool mag nooit buigen onder de holling van de voet, dit kan overbelasting van de peesplaat geven. De loopzool mag wel buigen onder het buigpunt van de voorvoet. Bij sommige voorvoetklachten moet het buigpunt van de voorvoet juist ontzien worden. Het is dan aan te raden om schoenen te zoeken die ‘rollen’ (zie informatie over schoenen met afwikkelondersteuning) in plaats van buigen. Hiermee neemt de druk en trekkracht af van de voorvoet en komt dit gebied van de voet tot rust.

 

De juiste pasvorm:

Een schoen past goed om de voet als de schoen aansluit bij de hiel en de wreef en ruimte biedt bij de tenen. Door het aansluiten van de schoen kan de voet niet schuiven en glippen. Hierbij is een veter of klittenband sluiting meestal onmisbaar.

Bij de tenen moet juist ruimte zijn zodat de tenen kunnen strekken zonder tegen de voorkant, bovenkant of zijkant aan te komen. Voeten kunnen uitzetten met warmte of langere belasting. Ook is een belaste voet langer dan een onbelaste voet omdat de voetboog afvlakt in stand. Daarom is het belangrijk om ruimte voor de tenen over te hebben wanneer je schoenen koopt. Op die manier heb je altijd voordoende ruimte en voorkom je vervelende voetklachten die ontstaan door druk.

 

Schoenen met afwikkelondersteuning:

Bij een aantal voorvoetklachten is het verstandig om de voorvoet wat rust te geven. Dit kan bijvoorbeeld door een schoen te dragen die niet of nauwelijks kan buigen onder het buigpunt van de voet. Bij deze schoenen met makkelijke afwikkeling loopt de loopzool dan onder de tenen rond omhoog, dit heet de teensprong. 

Teensprong

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Dezelfde werkdag met de fiets in Alphen bezorgd!
Contact via WhatsApp
Meest complete schoenenwinkel in de regio!
Meer dan 100 jaar ervaring in schoenen