Dezelfde werkdag met de fiets in Alphen bezorgd!
Contact via WhatsApp
Meest complete schoenenwinkel in de regio!
Meer dan 100 jaar ervaring in schoenen

Slijtage schoenzool

Wat te doen bij slijtage aan één kant van je schoen?!

 

 Slijtage buitenkant hak en binnenkant tenen

Slijtage buitenkant hak en binnenkant tenen

 Herkent u dit slijtpatroon bij de schoenen van uw kind? Geen zorgen, dit is een normaal slijtpatroon. Ook volwassenen slijten hun schoenen meestal aan de buitenkant van de hak en de binnenkant bij de tenen.

 

 

Ook volwassenen slijten normaal gesproken aan de buitenkant van de hak

 Normale slijtage hak

Hoe ontstaat deze slijtage en wanneer moet ik me zorgen maken?

 

Bij een normale afwikkeling bestaat onze loopcyclus uit een aantal fasen.

Ten eerste hebben we de landingsfase. Hierbij raakt de hak de grond en wordt de afwikkelbeweging ingezet. Deze landing gebeurt normaal gesproken op de buitenkant van de hak. Hierdoor zal er op deze plek ook de meeste slijtage te zien zijn.

        

Normale hiellanding buitenkant van de hak

 

Hiellanding op de buitenkant van de hak

 

In sommige gevallen heeft iemand een haklanding op de binnenkant van de hiel. Dit zal daardoor slijtage geven aan de binnenkant onder de hak. Zo’n haklanding kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer deze slijtage gepaard gaat met voetklachten is dit zeker een reden voor een bezoek aan de podoloog!

 

Zodra je hak de grond heeft geraakt zal de voet naar binnen kantelen tijdens het begin van de standfase. Dit kantelen van de voet wordt pronatie genoemd. Met deze beweging vangt de voet het lichaamsgewicht op. Een natuurlijke demping dus. Hierbij ontstaat over het algemeen weinig wrijving met de ondergrond waardoor hier weinig slijtage gemaakt wordt.

Weinig slijtage midden van de zool

Weinig slijtage in het midden van de zool

Wanneer je voet heel veel pronatie maakt, dus heel erg naar binnen kantelt, wordt dit ‘overpronatie’ genoemd. Als deze overpronatie al vroeg na de haklandig plaats vindt kan dit een zichtbare slijtage geven aan de binnenkant van de zool.

 

Wanneer je voet deze kanteling naar binnen niet maakt of zelfs naar buiten kantelt, dan heet dat supinatie. Door deze beweging zal vaak de slijtage aan de buitenkant van de hak verder doorlopen richting de voorkant van de voet.

Twijfel je of jouw slijtpatroon normaal is? Neem dan contact op met ons om te kijken of er reden is voor het maken van een afspraak. Dit kan telefonisch: 0172 471008 of je maakt direct een afspraak bij onze podoloog.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Dezelfde werkdag met de fiets in Alphen bezorgd!
Contact via WhatsApp
Meest complete schoenenwinkel in de regio!
Meer dan 100 jaar ervaring in schoenen