Dezelfde werkdag met de fiets in Alphen bezorgd!
Contact via WhatsApp
Meest complete schoenenwinkel in de regio!
Meer dan 100 jaar ervaring in schoenen

'Van Keeken beloond voor
eeuw winkel'

Alphen aan den Rijn- Van Keeken Schoenen heeft op vrijdag het predicaat Hofleverancier uitgereikt gekregen, omdat de winkel een eeuw bestaat. Eigenaar Kees van Keeken ontving het uit handen van de Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland, Jaap Smit. Smit hield een speech en sprak met humor. Ook burgemeester Spies was aanwezig en prees Van Keeken. In de Rijnbode uit 1918 werd aangekondigd dat Klaas van Keeken de zaak overdraagt aan zonen Marinus en Cor, de Gebroeders van Keeken. Er komt een schoenenwinkel in de Schoolstraat en vanaf de jaren vijftig in de Van Mandersloostraat. Kees runt het bedrijf sinds 2000.


Schoenwinkel Van Keeken ontvangt predicaat Hofleverancier voor 100-jarig bestaan

Alphen is een nieuwe Hofleverancier rijker. Van Keeken Schoenen heeft namelijk op vrijdag 10 juli het predicaat Hofleverancier uitgereikt gekregen uit handen van de Commissaris van de Koning van de provincie Zuid-Holland, Jaap Smit. Het predicaat pronkt nu aan de muur. “Naast de klok van oma”, glundert Kees van Keeken.

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, heeft vrijdag 10 juli een predicaat Hofleverancier uitgereikt aan Van Keeken Schoenen, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. Kees van Keeken, eigenaar van Van Keeken Schoenen, heeft de oorkonde in ontvangst genomen. Evenals de Commissaris van de Koning heeft ook burgemeester Liesbeth Spies een toespraak gehouden.

100 jaar Van Keeken Schoenen

De notariële oprichtingsakte uit 1918 is het oudste document in de geschiedenis van het familiebedrijf, dat sinds 2000 door Kees van Keeken (1976) wordt geleid. Hij is na overgrootvader Cor, opa Niek en vader Kees de vierde generatie die aan het roer staat van het schoenwinkelbedrijf. Cor van Keeken opende – samen met broer Marinus – een paar maanden voor het einde van de Eerste Wereldoorlog de winkel aan de Schoolstraat. Inmiddels is de schoenwinkel alweer 60 jaar gevestigd in de Van Mandersloostraat.

Bewondering voor het bedrijf wordt uitgesproken door burgemeester Spies: “Van Keeken is echt een begrip in Alphen. Het is mooi dat we dit soort bedrijven in Alphen hebben. Alle voorgaande generaties moeten dan ook buitengewoon trots zijn dat vandaag het predicaat voor Hofleverancier wordt uitgereikt. En waar jullie ook trots op mogen zijn is de ontwikkeling die jullie door blijven maken. Van Keeken is meer dan een winkel geworden, waarbij beleving en bedrijf centraal zijn komen te staan. Dat wordt steeds belangrijker voor ondernemers en jullie voegen daad bij het woord met de komst van de podologiepraktijk van zus Sofie en horecagelegenheid Knøss.” Zelf is Spies dan ook een veel geziene klant bij de schoenenwinkel. Spies grapt: “Voordat ik naar de winkel ga kijk ik ook altijd even of ik wel de goede schoenen aan heb. Vanochtend heb ik daar ook even bij stil gestaan.”

Een lintje voor een bedrijf

Het predicaat Hofleverancier krijgt een bedrijf niet zomaar, zo benadrukt de Commissaris van de Koning. “Het predicaat kun je zien als een lintje voor een bedrijf, alleen moeten zij zelf een verzoek indienen. Uiteindelijk kent Zijne Majesteit het predicaat toe. Het is dan ook zeker geen automatisme dat een bedrijf dat meer dan 100 jaar bestaat het predicaat Hofleverancier ontvangt. Er gaat een heel proces aan vooraf. En als bedrijf moet je ook zeker in je schoenen staan, want alles wordt binnenstebuiten gekeerd. Dat heeft de familie Van Keeken de afgelopen tijd wel gemerkt”, lacht Smit.

De Commissaris van de Koning is vol lof over het familiebedrijf. “Ik kom graag bij ondernemers over de vloer, zeker bij innovatieve, vernieuwende en creatieve ondernemers. Schoenenwinkel Van Keeken is één van die bedrijven”, zegt Smit. “Ondernemers die door al die jaren heen zijn gekomen, dat zegt veel over een bedrijf en de ondernemers die daar achter zitten. Klanten staan hier echt centraal, waardoor zij de winkel keer op keer ook weer weten te vinden. Ze staan hier op een voetstuk. En een lange geschiedenis geeft zeker geen garantie voor de toekomst, maar het zegt wel veel over een bedrijf.”

Een plekje naast de klok van oma

“Ik ben blij en vereerd met het predicaat en de lovende woorden”, zo begint Kees van Keeken zijn speech. “Maar dat we hier nu staan is zeker niet vanzelf gekomen. Het is dan ook echt een bekroning op ons werk, waarbij ik het zie als een groot voorrecht om op dit mooie moment aan het roer te mogen staan. Wat de toekomst ons gaat brengen weten we niet, maar we zien het met vertrouwen tegemoet.”

De kracht van Van Keeken zit hem in de mensen en de toewijding, zo vertelt Kees van Keeken. “Het is zeker niet eenvoudig, al helemaal door de huidige omstandigheden. Maar we staan er. En dan mogen we ook nog een van onze oudste klanten verwelkomen bij dit bijzondere moment”, zegt hij vol trots. Hiervoor bedankt hij onder andere alle generaties die voor hem aan het roer hebben gestaan, zijn familie, personeelsleden en uiteraard de klanten. En voor het predicaat, daar was al een mooie plek aan de muur voor gereserveerd door Kees van Keeken. “Naast de klok van oma”, glundert hij. “En nu sparen voor het schild”, lacht hij.


De historie van van Keeken schoenen
Het document dat ons vertelt hoe lang onze voorvaderen al in de schoenen werkten dateert uit 1937: een advertentie waarin bekend gemaakt wordt dat "wij bekendmaken dat we dit vak met onze voorvaderen reeds ruim 135 jaar hebben uitgeoefend. Bekijk hier de stamreeks van Keeken
Als we de boeken erop naslaan dan zou op dit moment het bedrijf geleid worden door de 8e generatie. Maar officieel is het bedrijf gestart in 1918. Dus is het eigenlijk de 5e generatie. Klaas van Keeken had twee zoons: Marinus en Cornelis. Er werden schoenen gerepareerd en als ze niet meer te repareren waren werden ze vervangen. Uiteraard reden de mannen langs de deuren om de schoenen te halen en te brengen. Ook was er een werkplaats in de Schoolstraat te Alphen aan den Rijn. In 1918 hebben de gebroeders samen een vennootschap opgericht zoals in het document hieronder is te lezen.
Het schoenenmagazijn was geboren: een plek waar de gefabriceerde schoenen alvast klaar stonden voor de klanten waarvan de gebroeders wisten dat ze binnenkort nieuwe schoenen nodig hadden. Zo ontstond eigenlijk ook de eerste echte "schoenenwinkel" Inmiddels heeft Marinus van Keeken besloten om in de jaren veertig naar Bodegraven te gaan om daar een zelfstandig eigen filiaal te openen: de schoenwinkel die op dit moment nog steeds bestaat maar niet meer in de familie is: www.vankeekenbodegraven.nl . De volgende generatie diende zich in de oorlogsjaren aan: Niek van Keeken. Hij had niet alleen het schoenherstellers-vak geleerd maar was ook voetenkundige (chiropraktor) en pedicure. Hij hielp mensen graag van hun klachten af door een compleet aanbod te hebben.
Onderstaand de winkel van de Gebr. van Keeken SCHOENENMAGAZIJN in de Schoolstraat (nu op de plek van de Mc Donalds).
In de vijftigerjaren heeft Niek van Keeken de mogelijkheid om naar de andere kant van de Rijn te verhuizen. Hij houdt op dat moment twee winkels aan. Echter de winkel in de Schoolstraat moet eind jaren vijftig wijken voor nieuwbouw (ABN bank) en bovendien krijgt Niek de kans om het hoekpand naast de winkel in de van Mandersloostraat te kopen. Hij ligt er 's nachts wakker van of hij het wel of niet moet doen maar besluit het te kopen en dat blijkt een goede keuze. Het blijft niet bij 2 panden. Ook richting de hooftstraat koopt hij een pand voor de schoenmakerij en hij huurt op den duur ook een winkel in de Aarhof om daar een discount-formule op te starten: Pix. Uiteindelijk blijkt het goedkope segment niet geschikt voor de firma en na ongeveer 20 jaar stopt deze winkel en wordt alles geconcentreerd op 1 plek aan de Rijn.
Cornelis van Keeken met zoons Niek en Kees van Keeken (Kees kwam later in dienst en deed de adminstratie) met een vertegenwoordiger die met schoenen aan huis kwam. De schoenen werden (en worden nog altijd) aan een kritische blik onderworpen!
In de jaren 50 was het schoenenmagazijn uitgegroeid tot een echte winkel waar mensen overzichtelijk konden kiezen wat ze het leukst vonden.
De volgende generatie Cornelis (Kees) van Keeken (1948) nam in de jaren zeventig het stokje over van Niek van Keeken, toen zag het interieur er zo uit:
Het personeelsbestand breidde uit en zorgde voor veel plezier (vaak)
Het interieur in de jaren 80 met hoogpolig tapijt en veel groen.
In de jaren 90 is de winkel naar een hoger niveau getild en kwam er ook een spraakmakende kinderhoek:
In het jaar 2000 heeft C.N. (Kees) van Keeken (1976) het roer overgenomen en met het officiële 100-jarige bestaan is ook het "predikaat Hofleverancier" ontvangen uit handen van Commissaris van de Koning dhr. Smit en burgemeester Spies. Een mooie erkenning voor 5 generaties lang hard werken met als doel: klanten beter laten lopen. (zie volledig artikel bovenaan deze pagina!)

Op dit moment is de winkel uitgegroeid tot een totaalbeleving met aparte kinder-onderwaterwereld, lunchroom, podologiepraktijk, poets en ambachthoek en natuurlijk heel veel mooie en vooral goed passende schoenen! In ons magazine kan je zien wat van Keeken nu allemaal doet: Ons magazine.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Dezelfde werkdag met de fiets in Alphen bezorgd!
Contact via WhatsApp
Meest complete schoenenwinkel in de regio!
Meer dan 100 jaar ervaring in schoenen